Fejér Péter

5Ritmus© tanár

rólam

A kilencvenes évek eleje óta foglalkozom csoportvezetéssel és az iskolarendszeren kívüli tanulás/tanítás különböző formáival. Pedagógiai, filozófiai és gazdasági végzettségem van, dolgoztam tanárként, kutatásszervezőként, üzleti tanácsadóként, trénerként.

2011-ben szereztem akkreditációt tanárként a Gabrielle Roth által vezetett Moving Center tanárképzésén. Azóta heti rendszerességgel tartok 5Ritmus órákat Budapesten és számos műhelyt vezettem különböző magyar városokban, Romániában, Szerbiában Észak-Macedóniában és Ausztriában. 

Azért tanítok, hogy segítsek az embereknek kapcsolódni a saját erejükhöz. Hiszek benne, hogy mindannyian rendelkezünk azzal a képességgel, hogy teljesen megtestesült lelkek és lélekkel teljesen átitatott testek legyünk. Ezek a dimenziók a táncban össze tudnak kapcsolódni, párbeszédbe tudnak kerülni. Az én életemet alapvető szinten formálta át a tánc és ezeket a jótéteményeket szeretném megosztani.

Számomra a tánc nem munka, hanem szenvedély, és gyógyír. Segít a szétszakadt részeim újraegyesítésében, segít az életenergiám szabadabb áramlásában. Ahogy tanítóm, Gabrielle Roth írta egyszer: “Az életbe visszavezető utam az eksztatikus táncon keresztül vezetett. Úgy tértem vissza a testembe, hogy megtanultam megmozdítani az énemet, hogy a saját táncomat táncoltam belülről kifelé, és nem kintről befelé.” 

Bővebben a módszerről

  • Az 5Ritmus dinamikus mozgásmódszer a testünkhöz, a testi érzeteinkhez való kapcsolódáson keresztül felébreszti a kreativitást, a kapcsolódást és a közösségben levés élményét. Gabrielle Roth amerikai táncos, zenész, színházi rendező hozta létre a hetvenes években, és továbbfejlesztette 2012-ben bekövetkezett haláláig.
  • Alapvető gondolata az volt, hogy az ember képes a legcsodásabb mozdulatokra, és képes megtalálni az egységet a vágyai, érzelmei, gondolatai és mozdulatai között — amennyiben ezt megengedi magának. Gabrielle szerint a szabadságunk legnagyobb akadályai mi magunk vagyunk. Így fogalmazott: “Mindannyian 100%-ban intuitívként jövünk a világra; csak annyiról van szó, hogy visszaszerezzük jogos örökségünket. Ehhez ki kell térned a saját utadból, le kell vetkőznöd azokat a dolgokat, amelyek gátolják, elterelik, szétszórják, elnyomják és lehangolják intuíciód természetes táncát.”
  • Az intuitív mozgási szabadságunk visszaszerzése során öt jellegzetes mintázattal találkozunk. Ezek mozgási élményeken keresztül való megismerése segít a szabadságunk megélésében. Ezeket hívta Gabrielle ritmusoknak. Az öt ritmus tehát nem valami olyasmi, amit megtanulunk, hanem olyan kapuk, amiken keresztül rátalálunk a magunk ösztönös szabadságára.

ELÉRHETŐSÉG

A mozgásmeditáció térképét követve megkeressük a friss testi és lelki élményeink "helyét" a testünkben, lelkünkben.