TRE® - Testfókuszú gyakorlatok

AVAGY stressz-, feszültség és traumaoldás

A PROGRAMRÓL

Sokféle remegés van és módszer, ami a test energiájával és vibrálásával dolgozik. A TRE® technikának a lényege, hogy független minden pszichológiai és spirituális iskolától, irányzattól, kizárólag a testalapú technika, a neuroanatómiánk működésére tanít meg. Van ösztönös védekező mechanizmusunk (összehúzódás), és szerencsére ösztönös “elengedő” mechanizmusunk is, ez a neuronén remegés, vibrálás. Ha ezt egy stabil jelenléti állapotban generáljuk, akkor az egészséges idegrendszerrel dolgozunk és szépen, szelepenként, fokozatosan távozni tud a felesleges, megrekedt energia a testből. A test kinyílásáért és összezárásáért felelős izmával, a psoas-sal, a csípőhorpasz izommal fogunk dolgozni.

A testtel való munkával a legmélyebb rétegeinkhez tudunk eljutni, ami másképp nem hozzáférhető. A TRE®-ben nem értelmezünk, nem kell feleleveníteni korábbi élményeket, kifejezetten a testtel és a testérzetekkel vagyunk. Mindezt egy biztonságos, szelíd módon, ami az ösztönös rezilienciánkat hívja meg.

Alappillérei: öngondoskodás és önszabályozás. Növeli a testtudatosságot és az énerőt. A test bölcsességére és természetes folyamataira épít, ezeknek ad teret.

Ez egy bemutató óra, egy ízelítő a módszerből. Rövidebb elméleti bevezető után, ki lehet próbálni a gyakorlatban is a módszert. Ez egy önsegítő technika, amit átlagban 5-6 Providerrel töltött óra után el lehet kezdeni egyedül is gyakorolni.

Az emberi agyunkat se küldjük el, nem “csekkoltattjuk ki”, nincsen transzállapot, hanem végig teljesen jelen maradunk, sőt aktiváljuk az agyterületek közötti kapcsolatot, így erősítve az egészséges idegrendszeri állapotot. A módszer alapja a polyvagális elmélet, így a legfontosabb a biztonságérzet, mély jelenléti megágyazottság. A módszer gyakorlása nagy mértékben növeli az énerőt és a testtudatosságot.

 

ez a program neked szól, ha...

 • Bármilyen fizikai, életviteli vagy pszichés stressz/feszültség/trauma tüneteid vannak
 • Megismernél egy olyan testfókusz módszert, amiben nincsen érintés, de a csoport idegrendszeri együttszabályozása megtart – safety in numbers
 • Már sok önmunkán, terápián túl vagy és már szeretnél a testi síkkal foglalkozni, mert valami azt súgja, itt az ideje
 • Nem szeretnél értelmezni, pszichológizálni, beszélni a veled történtekről
 • Inkább természettudományos beállítottságod van, szereted az egzakt dolgokat
 • Szeretnéd megtapasztalni a leföldelt, biztonságos állapotot
 • Nem katarzis/extázis technikát keresel, hanem vonz a szelíd, mély, biztonságos módszer
 • Olyan programot keresel, ahol nincsen érintés másokkal
 • Kíváncsi vagy a neuroanatómiánk működésére
 • Komfortos állapotot, öngondoskodást és az önszabályozást fejlesztenéd
 • Az elmélet és gyakorlat is érdekel
 • Teret adnál a test természetes, öngyógyító folyamatának, testmanipuláció nélkül

EGYÉB INFORMÁCIÓK

Ezen az órán bárki kipróbálhatja ezt a testfókuszú stressz-, feszültség és traumaoldó módszert. A TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercises) egy testközpontú technika. Ha enyhe, szelíd, nyújtó gyakorlatokra képes a test, akkor alkalmas kondícióban van a TRE®-hez. Rugalmas ruha (ami semmilyen mozgásban nem korlátoz) és jógaszőnyeg szükséges a foglalkozáshoz. 

TRE® Provider, egészségfejlesztő szociálpedagógus
Komplex Művészetterápia